Wiele osób prawdopodobnie orientuje się, że przy odpowiednich warunkach możemy w domowym zaciszu zrobić samodzielnie zsiadłe mleko, a nawet jogurt naturalny, który następnie możemy wzbogacić kilkoma składnikami urozmaicającymi smak produktu. Skoro możemy zrobić zsiadłe mleko czy jogurt, to dlaczego nie moglibyśmy wytworzyć kefiru?

Informacje dotyczące startera bakterii kefirowych

starterowe bakterie kefiroweDomowa produkcja kefiru niewiele różni się od wytwarzania domowego jogurtu naturalnego, więc jeśli mamy doświadczenie w tym zakresie, wystarczy tylko, że zakupimy odpowiednie starterowe bakterie kefirowe, które umożliwią właściwą fermentację mleka i jego przetworzenie w nowy produkt nabiałowy. Kultury bakterii, które zawierają się w bakteriach kefirowych przynależą do szczepów bakterii probiotycznych, dzięki czemu kefir, który wytworzymy w naszym domu będzie nie tylko produktem bazującym na naturalnym składzie, ale również jego spożycie będzie przynosiło wymierne korzyści dla naszego zdrowia. Bakterie tego typu mają pozytywny wpływ na naszą mikroflorę jelitową, system odpornościowy, ale również mogą być pomocne przy procesie odchudzania. Ich spożywanie przy pośrednictwie naturalnego kefiru może być pomocna także wtedy, gdy chcemy obniżyć cholesterol w naszej krwi. Kefir charakteryzuje się niewielką wielkością kalorii, ale jednocześnie umożliwia nam doskonałe wzmocnienie naszego organizmu pod wieloma różnymi względami.

Aby wytworzyć kefir w naszym domowym zaciszu, potrzebujemy pasteryzowane mleko i odpowiedni starter bakterii. Starter bakterii możemy nabyć w różnego typu sklepach proponujących nam zdrową, bazującą na ekologii i naturze żywność. Ich koszt nie jest wysoki, a mamy możliwość ich wielokrotnego wykorzystania, jeśli dobrze zaplanujemy proces fermentacji kefiru.